Croissanter
Den perfekte wienerdej
Opskrift
Croissanter har altid været en luksus spise for mig og i mange år har jeg ikke haft succes med at bage dem selv.
Men med denne opskrift er det endelig lykkedes mig at finde en opskrift der virker hver gang og som giver de mest fantastiske croissanter med masser af smørfyldte lag og som flager helt perfekt når man bider i dem.
Croissanter - wienerdej
Den perfekte wienerdej til lækre, sprøde og luftige croissanter
Forb. tid 30 minutter min
Tilb. tid 15 minutter min
9 timer t
Samlet tid 9 timer t 45 minutter min
Ret Bagværk, brunch, frokost, Morgenmad
Antal 10 stk
Ingredienser
- 25 gr gær
- 1 dl sødmælk
- 1 dl iskoldt vand
- 1 stk æg
- 50 gr sukker
- 1 tsk salt 8 gr
- 425 gr hvedemel gerne iskoldt fra fryseren
- 250 gr iskoldt smør
Sådan gør du
- rør gør og sukker ud i sødmælk og vand til det er opløst
- tilsæt æg, hvedemel og salt
- ælt godt men ikke for længe, dejen skal blot samles og være let elastisk
- form til en flad rektangel og beklæd med husholdningsfilm
- Lad dejen hvile på køl i 3 timer
- Drys bordpladen med lidt mel, læg smør på og drys med mel på overfladen.
- Bank smørret fladt med en kagerulle til du har et kvadrat på ca. 0,5 cm tykkelse
- Fold smørret over sig selv og bank igen til du har et kvadrat der er lidt tykkere end før
- Smørret skal helst have samme konistens som dejen
- Læg smørret tilbage i køleskabet
- Drys bordpladen med mel igen
- Placer den afkølede dej på melet
- Dejen skal være kvadratisk og lidt tykkere på midten
- Med kagerullen ruller du hjørnerne ud som flapper, så dejen stadig er tykkere på midten
- Placer smøret på midten og fold flapperne stramt over smørret. Sørg for at lukke dejen godt rundt om smørret. Børst overskydende mel af dejen så du kan lukke helt tæt om smørret.
- Rul forsigtigt dejen ud til 20x60 cm og fold den ind over sig selv så du skaber 3 lag
- Pak dejen ind i husholdsningsfilm og sæt på køl i 30 min.
- Tak dejen ud af køleskabet og rul til 20x60 cm og fold igen i 3 lag, nu har dejen 9 lag ialt
- Pak dejen ind i husholdsningsfilm og sæt på køl i 30 min.
- Tak dejen ud af køleskabet og rul til 20x60 cm og fold igen i 3 lag, nu har dejen 27 lag ialt
- Pak dejen ind i husholdsningsfilm og sæt på køl i 30 min.
- Herefter kan du rulle dejen ud til lige præcis det du gerne vil bruge din wienerdej til
Croissanter
- Tag dejen ud af køleskabet og rul nu ud til 22x60, skær dejen til så den er præcis 20x55 cm med skarpe kanter
- Hver trekant skal være 11 cm bred.
- Mål først nederste langside 5 x 11 cm og lav en markering for hvor 11. cm.
- Mål 5.5 cm ind fra kanten og lav en markering, marker herefter for hver 11. cm på øverste langside
- Skær nu trekanterne ud med fx en pizzaskærer
- De to afskårne ender kan eventuelt sættes sammen til endnu en trekant eller kasseres
- Skær et lille hak i den lange ende af trekanten
- Hiv lidt i spidsen og rul forsigtigt croissanten uden at trække for meget i dejen eller rulle for stramt, da det vil ødelægge lagene
- Smør croissanterne med fortyndet æggevask og lad croissanterne hæve ca 3 timer
- Bag 15-16 min ved 210°
Koldhævede croissanter
- Hvis du gerne vil lave croissanterne i god til kan du placere de usmurte croissanter på bagepapir med spidsen ned ad og lade dem hæve koldt i 12-18 timer dækket med husholdningsfilm eller plast så de ikke tørrer ud. Croissanterne tages ud 3 timer før de skal bages og sæt dem på bageplader med god plads og lad hæve i 3 timer
Croissanter fra fryseren
- Croissanterne kan også fryses lige efter de er rullet med god plads så de ikke fryser sammen. Når de er frosne kan de pakkes i plasticposer hvor de kan opbevares i op til 3 mdr.
- Dagen inden de skal bages tages de ud af fryseren og placeres i køleskab hvor de skal tø op og hæve i 18-24 timer
- Smør, hæv og bag jf. ovenfor