J.R.R. Tolkien og Mols
Det er ikke nogen hemmelighed, at vi er nye på Mols, men vi er utroligt taknemmelige for at skæbnens vej ledte os til vores lille perle i Vrinners. Vi elsker at komme på gården og når vi kører derfra glæder vi os til næste weekend, hvor vi skal afsted igen.
Som indkarneret fan af J.R.R. Tolkiens Ringenes Herre univers og nylig gårdejer på Djursland er det klart, at min begejstring ingen ende ville tage, da jeg hørte om Casper Clemmensens teori om, at Tolkien lige netop har fundet inspiration til Ringenes Herre i Jylland og på Djursland.
J.R.R. Tolkien har udgivet en række romaner og børnebøger, men han er allermest kendt for sine to værker Hobitten (1937) og Ringenes Herre (1954-55). Bøgerne har desuden inspireret til fantasy genren.
Tolkien var ekspert i gamle sprog og sproget var utroligt vigtigt for ham, han mente der var en klar sammenhæng mellem sprog og den verden det beskrev – uanset om man forstod sproget eller ej. Han udviklede i sine værker om Midgård de elversprog, der tales i filmatiseringerne af Ringenes Herre.
Men hvor er sammenhængen mellem Tolkien og Djursland? Svaret på dette fandt jeg i et interview med historiker og kulturformidler Casper Clemmensen i Jyllandsposten. I følge Casper Clemmensen var Tolkien meget optaget af at finde et tabt kongerige og de historier han fandt på denne rejse efter det tabte kongerige blev netop brugt til at skrive ét af sine største værker – Ringenes Herre.
Tolkien forskede i oldengelsk og mytologiske fortællinger og han blev inspireret af myterne fra de forskellige lande og han stødte på forbindelser mellem engelsk og skandinavisk sprog og blev opslugt af en række nordiske sagaer, hvoraf nogle af de centrale foregik i Århusbugten. Derfor er en række mytogiske elementer fra bøgerne, i følge Casper Clemmensen, taget direkte fra bugten i Århus. Casper Clemmensen mener desuden, at Tolkien havde en mild besættelse af det østjyske land. Tesen er, at Tolkien mente at have fundet et tabt kongerige og dermed en forsvundet kultur, hvor jyderne var et af de dominerende folkefærd i Nordeuropa. Han forskede dermed i den jyske jernalderstame og var optaget af det område, hvor jyderne bor. I og med verdens største vikingeflådebase lå i Århus, var det et centralt stede at lede efter mere information om den jyske jernalderstamme.
I Ringenes Herre universet støder man på Helms Deep, Isengaard og floden Aros. Helms Deep er i bøgerne en stor kløft og det sted hvor en nærtliggende gård skal beskyttes mod orkere. Den direkte oversættelse til dansk er Hjelms Dyb, som med sine mere end 50 meter vand hører til en af Danmarks dybeste lokaliteter og som adskiller øen Hjelm fra Djursland. Derudover er Isengard, tilholdsstedet for den onde troldmand Saruman i Ringenes Herre, direkte oversat til Isgård, som er et område på syddjurs og navnet på et gods. Aros er vikingenavnet for Århus og Aros er en flod, der går tværs igennem Ringenes Herre universet.
I følge Casper Clemmensen er der endnu et element, som er essentielt i dette, og det er slaget om Samsø. I den nordiske mytologi fortælles om et slag, hvor en dansk konge bliver dræbt og begravet på Samsø. Kongen kan ikke blive lukket ind i Valhalla og ligger hvileløs begravet på Samsø med sit forheksede sværd, der er smedet af to dværge ved navn Dvalin og Durin. Spøgelseskongen Angantyr i bjerget har uden tvivl givet inspiration til spøgelseshæren i Ringenes Herre hvor Aragorn danner pagt med de døde i bjerget.
Der er således i følge Casper Clemmensen meget der tyder på, at J.R.R. Tolkien har fundet inspiration til Ringenes Herre i det østjyske. Og jeg er overbevist og på hans hold og glæder mig til at udforsket hobbitlandet Mols Bjerge meget mere 🙂